Algentechnologie

Algen kunnen de wereld een stuk duurzamer maken. In de natuur zorgen ze voor de productie van de helft van al onze zuurstof en zijn ze de basis van de voedselketen in de zee. Algen is een verzamelnaam van eencelligen (micro-algen) en zeewieren (macro-algen). Meestal worden ze geassocieerd met een vieze groene aanslag of met de veroorzakers van bedorven zwemwater. Om deze reden zijn er veel middelen om algen te bestrijden, maar de meest van de 80.000 soorten die er zijn, zijn onmisbaar in de natuur.

Algen produceren heel efficiënt eiwitten, vetten en mineralen. Het zou een hele goede bron van voeding voor ons zijn. Niet alleen voor mensen maar ook voor vissen en sommige beesten. Een groot nadeel is dat we ze niet goedkoop op grote schaal kunnen telen. Eigenlijk is dat heel vreemd, we kunnen wel een mens op de maan zetten maar tot nu toe lukt het niet om een van de oudste en meest voorkomende organismen goedkoop en duurzaam te telen.


Monique Schoondorp heeft zich van 2008 – tot 2020 ingezet om de technologie voor het goedkoop telen van algen met het bedrijf Omega Green B.V. te ontwikkelen. Dit heeft geresulteerd in een pilotplants in Marokko die gebouwd zijn voor het grootste cement concern in de wereld, Heidelberg Cement. De daar geteelde algen worden gevoed met CO2 die vrijkomt bij de cementproductie. Op deze manier kan een cement fabriek bijdragen aan de voedselproductie en ontstaat er een geheel nieuwe kringloop. De geteelde algen gaan naar de aquacultuur in Marokko.

Deze technologie is ontwikkeld in de Eemshaven met steun van het Waddenfonds en de kennis is beschikbaar.
De technologie scoort hoog in de matrix van Echt Duurzaam, maar het belangrijke criterium economische haalbaarheid moet verbeterd worden voor echte opschaling gaat plaatsvinden.

Neem contact op

Image